dinsdag 15 mei 2012

Hét komkommerrecept en heerlijke groentelasagna

Volledig MmeZsaZsa-gewijs wordt er ten huize MamaMie wel eens een weekmenu opgesteld. Zeker als we ons tweewekelijks groentepakket hebben, is het nodig om op voorhand recepten op te zoeken en te plannen, anders belandt de helft van onze verse, biologische groentjes verlept bij onze kippen.
En aangezien ik vorige week een recept gevonden heb met komkommer, dat niet eentonig maar zelfs lekker is... 
Dat moet gedeeld worden!

Op maandag hadden we nog wat opkuis van Lily's verjaardagsfeest, dus aten we met oma en opa frietjes van 't frietkot!
Op dinsdag was er dus de komkommersoep... Eeuwige dank aan Jeroen Meus: zijn komkommersoep met gerookte kip en munt was heerlijk! De munt ben ik er zelfs vergeten bij doen, maar het was al lekker genoeg met de kip en de feta. Eindelijk iets wat echt lekker is met komkommer!
Woensdag was het "photo-copy-dag". Ann heeft een blog vol heerlijke recepten en prachtige foto's, da's zo 'n blog die ik dagelijks gezien moet hebben. Ik maakte haar ballekes in de tomatensaus met kroketjes en bloemkoolpuree en 't werd unaniem goedgekeurd door iedereen (mijn ventie, zus en verloofde en mezelf. Niet door Lily, die doet aan peuterpuberen en wou enkel kroket en 'n beetje vleesje).
Donderdagavond gingen we 'n groot bed kopen voor Lily in Ikea, dus er werd 'n lasagna uit de diepvries gehaald.
Het weekend werd ingezet met Annelies en Christophe, twee collega's die 'n babybezoek brachten aan Oskar (voor Annelies al de derde keer... Zou ze hem mooi vinden misschien?). In de kelder lagen nog twee mooie courgetten te blinken, dus we gingen voor de groentelasagna à Jookje! Jookje kan geweldig lekker koken, dus ik schrijf veel van haar recepten in m'n kookschrift om zelf uit te proberen. Maar tevergeefs, bij haar is het altijd lekkerder! Ik vermoed dat ze 't niet erg vindt dat ik haar recept hier op het world wide web gooi...


Nodig:
3 courgettes
3 aubergines
6 grote tomaten
600g spinazie
3 potjes geitenkaas
2 potjes rode pesto
Provençaalse kruiden
Lasagnabladeren
Olijfolie (veel)
6 sjalotjes
250g paneermeel
Pijnboompitten
P&Z
Paprikapoeder


Snij de aubergines en courgettes in dunne schijfjes (+/- 0,5cm) en bak ze aan in olijfolie met peper, zout en paprikapoeder.
Meng de geitenkaas goed onder de spinazieblaadjes.
Snij de tomaten in schijfjes.
Maak nu laagjes: courgette, Provençaalse kruiden, tomaten, lasagnabladen, rode pesto, aubergine, de spinazie met geitenkaas. Herhaal tot alles op is, eindig met aubergine. (Indien je wat veel courgette heb, kan je die mengen met de aubergines. Doe wel altijd Provençaalse kruiden per laag met courgette.)
Stop de lasagna 25-30 minuten in de oven op 180-200°.
Snij ondertussen de sjalotjes fijn. Stoof ze wat aan in boter. Me,g ze dan in een kom met het paneermeel en de pijnboompitten. Doe er nog 'n scheutje olijfolie bij om het wat plakkerig te maken. Strooi deze laag op de lasagna en zet hem nog 10 minuutjes onder de grill (niet te hoog, anders worden de pitjes zwart!).
Geniet ervan!


Zaterdag stond er oorspronkelijk preistoemp op het menu, maar Inge en Lieven verleidden ons met hun wegwerp-bbq. Gelukkig hebben wij een echte, ik vrees dat we anders pas hadden kunnen eten op zondag... Het was een beperkte bbq, gewoon wat vlees, sausjes, 'n pastasalade en koude patatjes.
Moederdag werd gevierd in Planckendael, dus take-away op de terugweg bij onze vriend Ronald Mc Donald!


Voila, en nu moet ik snel mijn weekmenu voor deze week opstellen!

1 opmerking:

  1. Mmm, lekker!!
    Die komkommersoep ga ik ook een keer proberen!
    En die lasagne klinkt heerlijk! Ik maak lasagne ook soms met spinazie maar combineerde hem dan met feta-kaas. De kindjes lustten dat niet, dus kan ik ook eens met geitenkaas proberen, misschien is dat beter.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.